divendres, 24 d’agost del 2012

Rutes x Catalunya De Capafots als Motllats

De Capafonts als Motllats

Espectacular passejada per un dels sectors de les muntanyes de Prades


imatge


La d'aquesta setmana és una ruta amb una certa dificultat. És una caminada de prop de nou quilòmetres, que podrem fer en unes dues hores i mitja, i que es converteix en una espectacular passejada. El riu Brugent separa les muntanyes de Prades en dos sectors. El situat al nord és de base granítica; el terra de sauló, o arena, i una major altitud afavoreixen la presència dels castanyers i els roures. Està presidit pel tossal de la Baltasana, de 1.203 metres. Al sud, hi ha els relleus calcaris dels Motllats i la Mussara, més baixos i secs, però de formes abigarrades. Enmig, la bonica vila de Capafonts és la base de sortida d'interessants excursions. Diversos barrancs i rieres, de poc cabal, aboquen l'aigua al curs del Brugent. Abans han excavat profundament les roques dibuixant salts, balmes gegantines, com la cova de les Gralles, coves intrigants, com la del Grèvol i ponts fantàstics de pedra, com la roca Foradada o el pont de Goi. L'excursió comença a Capafonts. S'hi arriba des de Prades per la carretera T-704 o des d'Alcover per la T-7041. Un cop aparcat el vehicle, cal anar fins a la plaça de l'Església.

imatge
Fixem doncs la sortida a la plaça de l'Església de Capafonts. Cal sortir-ne carrer de la Barceloneta avall i seguir recte fins a sortir del poble per una baixada costeruda que dóna a la carretera. Allà, s'ha de girar a la dreta i caminar per la carretera cap al sud. Al cap de cinc minuts deixarem la pista a la dreta per on tornarem després.


Seguirem caminant cinc minuts més i caldrà que deixem la carretera per prendre el camí que surt a la dreta en pujada i cap al sud-est. Creuarem tres cops la pista, que serpenteja en la mateixa direcció. El camí, que conserva força vestigis de l'obra constructiva original de pedra seca, murs i terra empedrat, va pujant cap als antics camps de conreu i de fruiters, ara pràcticament abandonats. La vegetació s'adapta a les orientacions de l'orografia. A l'obaga podrem observar mates de boix i petits roures, a la solana, el garric, el pi blanc, el romaní, l'estepa blanca i l'espinosa argelaga.
Arribarem a la collada de les Hortasses. Es troba la pista de pujada a mà dreta, que acaba aquí. El camí continua pujant suaument en la mateixa direcció sud-est enfilant-se per la carena. A mà dreta s'obre profundament la barrancada del riu d'Horta, a l'altra banda de la qual hi ha el camí de tornada.
Un quart de caminada més i arribarem a la roca Foradada. Espectacular pont natural. El camí passa pel bell mig de l'ull i continua pujant, ara pel vessant oest de la carena.
Veurem una cruïlla de senders amb pals senyalitzadors. Girarem a la dreta seguint els indicadors cap a la cova del Grèvol i la font Nova. S'acaba la pujada; ara el camí discorre a mig aire per la cinglera. A l'esquerra dominen les parets clivellades de forats i coves; a la dreta, el barranc deixa entreveure la gran volta de la cova de les Gralles, que es pot visitar a la tornada.
La font de l'Escudelleta és sota la balma. Cal una cullera per treure l'aigua. Cent metres més enllà, a l'esquerra del camí, es troba la cova del Grèvol. El trajecte continua pla cap al sud-est fins que s'acaba la cinglera i s'obre a l'altiplà dels Motllats, en l'indret anomenat de la plana del Llaurador. El camí es transforma en una pista i discorre paral·lelament al torrent de la Pixera, que queda a la dreta.
Quan arribem a una cruïlla caldrà seguir la pista cap a la dreta, al sud, deixant dos trencalls a l'esquerra: un al cap de 100 m, i un altre al cap de 600 m. Seguirem i deixarem a l'esquerra, al sud, una desviació cap a la Mussara. Continuarem recte, a l'oest. Trobarem un trencall a l'esquerra i trenta metres més endavant un sender a la dreta fa drecera en direcció a la cova de les Gralles. Continuarem per la pista, cap a l'oest. A 20 metres deixarem una desviació a l'esquerra i seguirem fins arribar a la font Nova, que no sempre raja. Ara la pista es desvia i podem prendre qualsevol dels dos brancals de la dreta en direcció nord-oest, perquè, de fet, s'ajunten de nou al cap de 50 metres.

















Deixarem una desviació a l'esquerra que du a la Mussara. La pista gira al nord. Trobem una altra desviació però seguirem pel camí de la dreta, cap al nord, fins arribar a la bifurcació del pont de Goi. Continuem cap a la dreta per passar per damunt d'aquest pont natural. Es descriu un cercle cap a la dreta, es baixa i es travessa la roca pel forat; després es baixa un tram una mica costerut i el camí es dirigeix al nord-oest pel vessant oest del barranc de la Llúdriga.



















Trobarem després una desviació a la cova de les Gralles. La cova, una balma gegantina i espectacular, queda a 500 m de distància. Per arribar-hi, el camí flanqueja, primer, i després utilitza el fons del barranc durant 200 m. Acabada la visita, es torna i es continua baixant pel senderó fins a trobar una desviació que prendrem cap a la dreta, baixant i endinsant-nos al bosc. Hi ha un tram força costerut fins arribar a la pista de la font de la Llúdriga que ens queda a la dreta, a uns 250 metres. Girarem a l'esquerra i continuarem per la pista, sempre cap al nord-oest, deixant alguns trencalls secundaris a banda i banda i passant un cadenat que impedeix el pas als vehicles.
Arribarem a la riera del Ribatell, ja sota Capafonts. Passarem a gual, girarem a la dreta, sortirem a la carretera i, pel mateix camí de l'anada, tornarem al punt de sortida.

http://www.xarxanoticies.cat/turisme/rutes_per_catalunya/article?id=1038261

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada